ÖKOiskola

Dokumentumok:

Hírek:

Friss híreink a közösségi oldalunkon: Facebook

Madarak és fák napja

Az Oktatási Hivatal EFOP-3.1.5-16-2016-00001 kódszámú projektje keretében Családi Napot rendeztünk intézményünkben a Madarak és Fák Napjához kapcsolódva. Rendezvényünket sok szülő tisztelte meg jelenlétével. Az esemény nagyon jó hangulatban telt el, a gyerekek és a felnőttek is rendkívül jól érezték magukat.

Rajzpályázat

Intézményünk 6. osztályos tanulóinak Bacsó Pannának és Dimény Panninak “A kaptárkövek és a bükkaljai kőkultúra – mint Hungarikumok” c. rajzpályázatra készített alkotásait különdíjban részesítették és a Szomolyai Kaptárkő Napon kiállították.

Gratulálunk az eredményhez és további sikereket kívánunk!

Séta a méneshez

Tanulmányi sétánk a harsányi méneshez vezetett, ahol megfigyelhettük a lovak és a birkák viselkedését. Nagy örömünkre szolgált ez a túra, ahol Hegedűs Dóra mesélt az állatokról. Olyan ismeretekkel gazdagodtunk, amelyeket nagyon jól tudunk hasznosítani természetismeret, technika és életvitel órákon is.

Föld Napja

Tanulóink a Föld napja alkalmából figyelemfelhívó kisfilmeket tekintettek meg, majd tantermeikben takarítottak, szemetet szedtek, virágot ültettek,sport foglalkozáson vettek részt és egy környezetismereti sétát tettek a település határában.

Ki a mester két keréken?

A Miskolci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közlekedésbiztonsági vetélkedőt szervezett, “Ki a mester két keréken?” címmel. Négy tanulónk képviselte intézményünket a megmérettetésen: Pásztór Dóra (5.o.), Tóth Gábor (5.o.), Bazsó Gergő (6.o.) és Pusztai Ádám (6.o.) Pásztor Dóra 5.osztályos diákunk a lányok között 4. helyezést ért el és díjazásban részesült!

Gratulálunk a gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak Virághné Varga Erikának és Sikur Lórántnak!

Fenntarthatósági témahét

A Fenntarthatósági témahét alkalmából eseményekben gazdag hetet zártunk az iskolában.

Ebben a tanévben regisztráltunk az OGYÉI nemzetközileg elismert országos vízfogyasztást
népszerűsítő programjára, a HAPPY-hétre. Ez alkalmat adott arra, hogy előadások szervezésével játékosan tanulhassunk a vízfogyasztás előnyeiről. Felhívtuk tanulóink figyelmét, hogy a cukros italokat egészségesekre cseréljék, ezzel megőrizhetik normál testsúlyukat és fogaik épségét is. A kiszáradás veszélyeiről és a víz koncentrációnkra gyakorolt hatásáról is szó esett. A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék fogyasztását népszerűsítette településünk polgármestere, Szabó Gergely is, aki részt vett a programjainkon. A tanulók nagy örömére nem érkezett üres kézzel, a legügyesebben szereplő osztálynak gyümölcsöt hozott.

A „Te Szedd ! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” országos hulladékgyűjtési akcióba is bekapcsolódtunk, hangsúlyozva ezáltal, hogy milyen fontosnak tartjuk Ökoiskolaként, hogy mi is tegyünk településünk tisztaságáért.

Az Erdők Világnapján, március 21-én egyszerre, egy időben több helyszínen öleltük a fákat, amelyek tiszta levegőt, energiát, árnyékot biztosítanak mindannyiunknak.

A Víz Világnapján, március 22-én a víz létfontosságáról, felhasználásáról és a vízzel való takarékoskodásról plakátokat, rajzokat, gondolattérképeket készítettünk. A víz körforgását megszemélyesített vízcseppekkel szemléltettük, a negyedikesek papírból akváriumot készítettek. Tanulóink aznap kék ruhában jöttek iskolába és közösen egy ismeretterjesztő filmet néztünk meg, majd kvíz kérdések következtek.

A nap és a hét zárásaként egy tapasztalatszerző kirándulásra indultunk Harsány halastavához, mely során jobban megismerhettük a minket körülvevő természeti értékeket.

Fábián Ágnes, Tari Georgina, Virághné Varga Erika szervezők

Víz világnapja

A Víz Világnapja alkalmából tablót készítettek, rövid videókat tekintettek meg intézményünk tanulói. Ezek után a harsányi tóhoz sétáltak el az iskola diákjai a pedagógusok kíséretében.

Faölelés

Az Erdők Világnapján intézményünk csatlakozott a Nimród Kerek-Erdő Egyesület kezdeményezéséhez.

TeSzedd!

Iskolánk csatlakozott a “TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” elnevezésű országos hulladékgyűjtő akcióhoz. Településünk szebbé tételét igyekeztünk szolgálni, a felnőtt lakosságtól sok dicséretet kaptunk.
A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, fa, égbolt, fű, gyermek, túra/szabadtéri és természet

HAPPY hét - előadás

A Fenntarthatósági Témahét keretében a HAPPY-hét programjaihoz kapcsolódva vízfogyasztást népszerűsítő előadáson vettek részt intézményünk alsó és felső tagozatos diákjai.

HAPPY hét

Iskolánk csatlakozott a HAPPY hét vízfogyasztást népszerűsítő programjához.

Honismereti óra a szabadban

Gyönyörködtünk a színpompás őszi tájban és terméseket gyűjtöttünk a természetes alapanyagú díszek készítéséhez.

Fábián Ágnes

Szüret utáni mustkészítés

Sánta Péter jóvoltából idén is megkóstolhattuk a darálás és préselés után az igen finom mustot.
Peti bácsi mesélt a szőlőművelés munkafázisairól is. Nagy érdeklődéssel hallgattuk.
A must mézédes volt. Köszönjük.

Fábián Ágnes

Környezetismereti túra

Szombaton településünk határában környezetismereti túrát tettünk. A kirándulás során gyönyörködhettünk az őszi táj szépségében és sokszínűségében. A túra végére mindenki kellemesen elfáradt.

XIX. Harsányi Szüreti Nap

Intézményünk tanulói is aktívan részt vettek a Harsányi Szüreti Napon.
Köszönjük a közreműködést és gratulálunk a szereplőknek!

Papírgyűjtés

Iskolánk őszi papírgyűjtése szeptember 27-én (csütörtökön) lesz

  reggel: 7:00 – 7:30 óra
  délután: 16:00 – 18:00 óra

  • Egész év folyamán lehet leadni papírhulladékot az osztályaink javára.
  • Miskolc, Lórántffy Zs. u. 49/A alatt.
    A TISZA-BÉRC Kft-nél fel kell íratni az iskolánk számára, az osztályt is rögzítve.

Csak papírt gyűjtünk!

Fábián Ágnes
szervező

A Zöld Kapcsolat Egyesület szemléletformáló előadása

A Zöld Kapcsolat Egyesület szemléletformáló előadásán megtanultuk a helyes hulladékkezelést.

ÖKO sarok a könyvtárban

Az iskolai könyvtárban kialakított “ÖKO sarok”-ban a tanszobások szívesen olvasgatnak.

Tankert kialakítása, gondozása

Iskolánkban tankertet alakítottunk ki. A talajelőkészítés után már a vetőmagok is a földbe kerültek, a hetedikesek szorgalmas munkájának köszönhetően. A komposztálás is fontos szerepet kap a kertművelésben.

Érdesítés

Télen igyekszünk környezetbarát anyagokkal megoldani az udvar csúszásmentesítését.

Téli madárvédelem az iskolában

A gyerekek folyamatosan ellenőrzik és feltöltik az etetőket.

Határtalanul pályázat

Határtalanul pályázat részeként a hetedik osztályos tanulóink megtekintették az Arany János Vándorkiállítást Miskolcon, majd egy rendkívüli irodalom órán vettek részt.

A hetedik osztályosokkal a Határtalanul pályázat keretében Kárpátaljára utaztunk. Az első nap programja Ungváron a vár és a skanzen megtekintése, majd Munkácson egy esős séta a várban.

A második napon a hetedikesekkel Kárpátalján, Szolyván a siratófalnál koszorúztunk, majd az Árpád vonal védelmi bunkerében jártunk. Kóstoltunk gyógyvizet. Beregszetmiklós várát egy festő bemutatta nekünk. Volt séta, foci és sok eső.

A hetedikesek a harmadik napon Kárpátalján a Péterfalvai Középiskolába látogattak, kis műsorral köszönték meg a kedves vendéglátást. Betekintettek a tanítási órákba, és szívesen ültek be a padokba is. A Nagyberegi Református Liceumban egy akrobatikus bicikli bemutatót láthattak, majd az ottani gyerekekkel fociztak.

A hetedikesek “Határtalanul” kirándulása Beregszász emlékműveinek térképes felfedezésével zárult. Majd a Kárpátaljai Magyar Főiskolán feldolgozták a csapatok a látottakat.

A “Határtalanul” kirándulás Kárpátalján egy flashmobbal zárult, ahol a harsányi és szirmabesenyői gyerekek közös produkciót rögtönöztek idegenvezetőnk, Éva néni segítségével.

Sárospatak, Széphalom

Sárospatakon és Széphalmon jártunk. Nagyon jól éreztük magunkat a kirándulás során!

Szilvalekvár főzés

Nagyon jó hangulatban telt ma a szilvalekvár főzés iskolánkban.