2024

„Szerémség, Bánság, Bácska, a Tisza legszebbik folyása,
Az ország éléskamrája, magyarok hazája.”

HAT-KP-1-2023/1-000625-VAL-ELS/001 számú „Vajdasági barangolás” című Határtalanul! pályázat keretében intézményünk és a Sajóbábonyi Deák Ferenc Általános Iskola hetedikes tanulói Szerbiába kirándultak.

Az első napon hosszú utazás után érkeztünk a határra, majd Zentán ellátogattunk a városházára, és az óratoronyból csodáltuk meg a vidéket. Az óratorony és a zentai csata emlékkiállításának megtekintése után a Tisza parton sétálva megnéztük a révész szobrát, majd a csata emlékművénél koszorúzással és a Himnusz eléneklésével tisztelegtünk a hősök előtt. Szálláshelyünkön, a kishegyesi Kátai tanyán finom vacsorával, majd pezsdítő táncházzal zártuk a napot.

A második napon a híres Újvidék városát látogattuk meg. A történelmi tanulmányokból ismerős Pétervárad hatalmas erődjét és kazamatáit jártuk végig. Újvidék belvárosában megtekintettük a Zsolnay-kerámiával fedett Mária neve templomot, majd a sétálóutcán végighaladva a Duna utcát, a szerb püspöki palotát és a pravoszláv templomot is megnéztük. Az Árpád-kori Aracs pusztatemplománál leróttuk tiszteletünket őseink előtt.

Harmadik napunk volt a legmozgalmasabb! Látogatást tettünk a Palicsi-tónál, mely híres csodás parkjáról és gyönyörű szecessziós épületeiről, a színpompás villákról. A tó környékét annyira megkedvelte Mátyás király, hogy 1462-es látogatása után szeretett édesanyjának, Szilágyi Erzsébetnek ajándékozta azt. A természetvédelmi területként nyilvántartott, madárfüttyös parkerdőn keresztül értünk Szerbia legnagyobb és legszebb állatkertjébe. A kis pancsolás és az állatkerti séta után a helyi Miroslav Antic Általános Iskola igazgatónője és diákjai láttak minket vendégül, meséltek iskolájukról, és láthattuk a végzősök bolondballagását is. Szívesen fogadták a szülők, a tantestület és a település ajándékait. Délután játékos túrán fedeztük fel Szabadka városának nevezetességeit és megkoszorúztuk Kosztolányi Dezső és iskolánk névadója, Hunyadi Mátyás királyunk szobrát is. A gyönyörű szecessziós stílusban épült városházán idegenvezető mutatta be a dísztermet, mely a magyar történelem jeles alakjainak színes üvegfestményeivel díszített. Itt osztályunk két tanulója furulyán és fuvolán adott elő két népdalt, elnyerve a többi látogató tetszését is. Ajándékul megnézhettük a kis házasságkötő termet is. Ellátogattunk a Raichle-palotába, a Zsinagógába, megcsodáltuk a  Zsolnay-kerámiával díszített kék szökőkutat. A buszból megtekinthettük a Szent Teréz Székesegyházat, illetve Szárity János szobrát, aki a Magyarországon készült első repülőgép atyja volt. Este vendéglátóinkkal kürtőskalácsot süthettünk a Pékmúzeumban, majd vacsora és játék után tértünk nyugovóra.

Az utolsó napon reggeli után fájdalmas búcsút vettünk kedves vendéglátónktól, Kátai Annamáriától és a Kátai Farmtól. Rövid bevásárlás után megtekintettük a Topolyai Sport Club stadionját, ami a legkorszerűbb egész Szerbiában. Végül rengeteg élménnyel és szuvenírekkel gazdagodva indultunk haza.