2023

Erdélyország, Tündérország

“Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne…”

HAT-KP-1-2022/1-000618 számú „Erdélyország, Tündérország”című Határtalanul! pályázat keretében intézményünk és a Mályi Móra Ferenc Általános Iskola hetedikes tanulói Erdélybe kirándultak.

Az első napon Nagyszalontán Arany János emlékét őrző műemlékeket tekintettünk meg és koszorút helyeztünk el a Csonka toronynál, majd Aradon emlékeztünk az 1849.október 6-án vértanú halált halt hősökről. A nap végén Dévára érkeztünk ahol elfoglaltuk a szállásunkat a Szent Ferenc Alapítvány Turista Otthonában.

A második napon reggeli után Déváról Marosillyére utaztunk, ahol Bethlen Gábor szülőházában egy rendhagyó történelem órán vettünk részt. Korabeli fegyverek, ruházat segítségével és egy játékos feladatlap megoldásával ismertük meg a fejedelem uralkodásának időszakát, amit Erdély aranykorának szoktak nevezni. Következő állomásunk a Hunyadi család ősi fészkébe vezetett. Vajdahunyad Erdély leglátványosabb, teljesen épen maradt középkori vára, Mikszáth szavaival élve a “várak királya”. Erről mi magunk is meggyőződhettünk. Délután a Szent Ferenc Alapítvány kolostorát tekinthettük meg, majd az adományok átadásával köszöntük meg a szíves vendéglátást. A nap legnagyobb ajándéka az volt, hogy Böjte Csaba testvér gyermekeinkért, családjaikért, iskolánkért és községünkért ajánlotta fel a szentmisét.

A harmadik napon Déváról Gyulafehérvárra, Erdély történelmi fővárosába utaztunk, ahol a székesegyházban koszorút helyeztünk el a Hunyadiak síremlékénél. A várban tett rövid séta után Nagyenyedre mentünk, ahol a Református Kollégium 7.osztályos tanulóival és az intézménnyel ismerkedtünk. Miután leróttuk kegyeletünket a nagyenyedi vérengzés áldozatai előtt, tovább folytattuk utunkat Torockóra, Erdély egyik legszebb falujába, amely Hungarikum és a Világörökség részét képezi. A festői környezetben található település még varázslatosabb volt hótakaróval borítva. Torockó után Magyarfenesre érkeztünk, ahol a finom vacsora elfogyasztása után elfoglaltuk a szállásunkat.

Erdélyi kirándulásunk utolsó napján a Király-hágón keresztül Nagyváradra indultunk. Az út során megcsodáltuk Bánffyhunyad különleges épületeit, Csucsán áthaladva Ady Endréről is megemlékeztünk. A Szent László királyunk által alapított Nagyváradon a Püspöki Palotában és a Székesegyházban tettünk látogatást. A késő osztrák barokk stílusban épült Római Katolikus Püspöki Palotában megnéztük Szent László király hermáját. Innen Románia legnagyobb barokk stílusban épült templomához, a Római Katolikus Székesegyházhoz mentünk, amely lenyűgözött bennünket monumentális méreteivel. Az Adynak oly kedves város, a Pece-parti Párizs látványosságainak megtekintése után tavaszi havazásban indultunk hazafelé.